اردک آنقوت(Ruddy Shelduck)

Ruddy Shelduck

اردک آنقوت

Ruddy Shelduck

اردک آنقوت (اردک غازنما) پرنده ای از دسته اردک سانان و از زیر دسته اردکهای غازنما (Tadorninae) می باشد. نام علمی آن  (Tadorna ferruginea)و نام انگلیسی آن (Ruddy Shelduck) و نام فرانسوی آن(Tadorne Casarca) می باشد. علت تسمیه وی به اردک غازنما شباهت ظاهری آن به غازها است، ولی از لحاظ صفات و خصوصیات نوعی اردک به شمار می رود.

 

 

نسبت به دیگر اردک سانان وغازسانان پرنده ای خشکزی تری است و تمایل کمتری به آب نشان می دهد هرچند که شنا گران ماهری هستند، ولی بیشتر وقت خود را در زمین های خشک به چرا می پردازند.

 

 

خصوصیات ظاهری:

اردک آنقوت نسبت به دیگر گونه های اردک دارای جثه بزرگتری است، طول بدن ۵۸ تا ۷۰ سانتیمتر و طول بالها ۱۱۰ تا ۱۳۵ سانتیمتر می باشد، رنگ پوشش پرهای بدن آنقوت قهوه ای کمرنگ مایل به نارنجی بلوطی است و در ناحیه سر و گردن به تدریج کمرنگتر می شود. دم و شاه پرها به رنگ سیاه است. آنقوت نر بالغ در ناحیه گردن واجد طوق گردنی به رنگ سیاه می باشد و رنگ پرهای سر کمرنگتر می باشد. سر آنقوتهای ماده به رنگ سفید است. از مشخصه های خانواده اردک های غازنما همچون اردک آنقوت، دارا بودن آینه بالی به رنگ سبز است. در هنگام پرواز پوشش پرهای سفید رنگ زیر بالها به خوبی نمایان است. پاها قوی و به رنگ سیاه و در جلو قرار گرفته به طوری که راه رفتن پرنده را آسان می کند. نوک کوتاه و به رنگ سیاه است. آنقوت ها صدایی بلند و خشن شبیه به غازها دارند.

 

Ruddy Shelduck

اردک غازنما     Ruddy Shelduck

 

زیستگاه:

سواحل ماسه ای دریا و دریاچه ها، در حاشیه رودخانه ها، تالابها، آبگیرها، دشتها و بوته زارها دیده می شود. معمولاً در فصل تولید مثل در بین صخره ها، حفره تپه های شنی، در حفره درختان و بین بوته زارها اقدام به لانه سازی می کند

 

 

پراکندگی:

اردک آنقوت پرنده ای نیمه مهاجر تا مهاجر است. جمعیت نسبتاً کوچکی از آنقوتها در قاره آفریقا به خصوص شمال غربی و کشور اتیوپی، مصر و الجزایر زندگی می کنند. بیشتر در اوراسیا، قاره اروپا به خصوص جنوب شرق اروپا، بلغارستان، بلاروس، فرانسه و آلمان، آسیای مرکزی و جنوب شرق آسیا، تپت، مغولستان، چین، کره، ژاپن تا جنوب غربی آسیا و در زمستان مهاجر گذران تا هند و اندونزی است.

 

معمولاً در جنوب شرقی اروپا و جنوب اسپانیا کمیاب است، در آسیا جمعیت بیشتری وجود دارد، اردک آنقوت در پهنه جغرافیایی و آب و هوایی وسیعی از اروپا، آسیا و آفریقا پراکنده است.

 

در فصل زمستان در نواحی سواحل دریای خزر دیده می شود. البته به دلیل از بین رفتن زیستگاه های طبیعی و تالابها و شکار بی رویه نسل آنقوت به شدت در خطر انقراض است و به ندرت در زیستگاهای طبیعی محل زندگی آن دیده می شود.

 

Ruddy Shelduck

اردک غازنما, آنقوت    Ruddy Shelduck

 

تغذیه:

علف ها و گیاهان حاشیه رودخانه ها و آبگیرها، دانه ها، حشرات، نرم تنان، ماهی های کوچک، حلزونها و قورباغه های کوچک تغذیه می کند. پرنده ای همه چیز خوار است.

 

 

رفتار تولید مثلی:

اردکهای آنقوت در سال دوم زندگی توانایی تولید مثل را پیدا می کنند، در فصل تولید مثل قلمروطلب است و به شدت از قلمرو خود در برابر آنقوتهای نر دیگر و دیگر پرندگان دفاع می کند. معمولاً جفتها نسبت به هم وفادار هستند، در صورت انتخاب جفت تا آخر عمر با وی می مانند  و  در بین صخره ها، در شیار درختان، حفره تپه ها و غارهای کوچک لانه سازی می کنند.

 

معمولاً جنس ماده از گیاهان و علوفه در دسترس اقدام به لانه سازی می کند. گاهی امکان دارد در نواحی بسیار دورتر از منابع آب و رودخانه ها آشیانه سازی کنند. آنقوت ماده در هر کلاج تخمگذاری بین ۶ تا ۱۲ تخم به رنگ سفید می گذارد و بعد از اتمام تخمگذاری در حدود ۲۸ تا ۳۰ روز بر روی تخمها می خوابد. بعد از درآمدن جوجه آنقوت ها از تخمها، هر دوجنس نر و ماده آنقوت، از جوجه ها سر پرستی می کنند.

 

Ruddy Shelduck

اردک آنقوت   Ruddy Shelduck

 

منبع بعضی مطالب:

ویکی پدیا انگلیسی.

گردآوری و تنظیم:

پرنده جنگل  junglebird.ir

آدرس مطلب:    junglebird.ir/?p=430

 

نظر شما در مورد اردک آنقوت چیست؟ آیا اطلاعات و یا تجربه ای در این باره دارید؟

اشتراک گذاری...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.