اطلاعات جامع در مورد خرگوش(rabbit)

اطلاعات جامع در مورد خرگوش
rabbit
خرگوش نوعی جونده از رده مهره داران ، شاخه پستانداران و راسته لاگرفورما است. عمر آنها دربین نژادهای مختلف متفاوت است و در حدود ۶ تا ۷ سال می باشد.
خرگوشها در طبیعت به طور فرآوان در اکثر قاره ها یافت می شود.
خرگوش ها دارای گوناگونی مختلف و انواع نژاد می باشد و در حدود ۵۰ نژاد مختلف از خرگوش در دنیا موجود است و بسته به هدف پرورش دهندگان یعنی (پرورش تجاری استفاده از گوشت ، پشم و یا به عنوان حیوان زینتی و خانگی) مورد پرورش قرارمی گیرند.
در دنیا پرورش خرگوش به صورت صنعتی ، تجارتی سودآور می باشد. از نژادهای مطرح خرگوش می توان به نژاد خرگوش آنقوره اشاره کرد که از جهت تولید گوشت ، پشم ، ناخن و… از جایگاه خوبی برخوردار است ، همچنین بعضی نژادهای مینیاتوری(کوچک جثه) مانند نژاد لوپ ، لاین هد و… که به عنوان خرگوش زینتی و حیوان خانگی پرورش داده می شود.
خرگوش آنقوره
خرگوش ها به طور کلی از لحاظ جثه و اندازه به ۳ دسته کوچک جثه ، بزرگ جثه و متوسط جثه تقسیم می شوند. از لحاظ رفتاری ، جنس نر خرگوش نسبت به جنس ماده خجالتی تر و آرامتر بوده و نیز تعیین جنسیت نیز در نوع نر آسان می باشد ، جنس ماده خرگوشها از لحاظ خصوصیات رفتاری سرکش تر و پرخاشگر نسبت به نرها و در برخورد با عوامل بیرونی و بیماری ها مقاوم تر می باشد.
خرگوشها در برابر سر و صدا و بوی هایی که در محیط پخش می باشد ، بسیار حساس اند ، از این رو محل نگهداری خرگوشها می بایست محیطی آرام به دور از سر و صدا و مقاوم در برابر سرما ، گرما و باد باشد.
میانگین دمای محیط نگهداری از خرگوش باید بین ۲۰ تا ۲۲ درجه سلسیوس باشد و دمای مناسب برای نوزادان تازه متولد شده به علت آسیب پذیری زیاد آنها در برابر سرما ، در حدود ۲۵ درجه سلسیوس می باشد.
محل نگهداری:
در طبیعت خرگوشها از سوراخ هایی که در زمین حفر می کنند برای زندگی ، زاد و ولد ، نگهداری و پرورش نوزادان استفاده می کنند.
بهترین مکان برای نگهداری خرگوش ، محلی در محیط باز که به صورت شبه طبیعی باشد و در ضمن توسط طوری فلزی ، گالوانیزه مقاوم در برابر جویدن ، محصور و کف آن نیز عایق(بتون) باشد تا مانع از حفاری حیوان و فرار حیوان گردد ، می باشد و همچنین بهتر است در کف و بستر محل نگهداری از بستر خاک به طور دستی و یا کاه و کلش استفاده شود و توسط لوله های سیمانی و دیگر مصالح طبیعی برای ایجاد محیط شبه طبیعی بهره برد. سقف محل نگهداری هم باید نسبت به باد و باران و عوامل محیطی عایق باشد. برای دیواره های محل نگهداری می توان از قفس های فلزی به ابعاد مناسب برای این امر طراحی شده است و یا طوری گالوانیزه به ابعاد مناسب و کمتر ۵/۲ سانتیمتر استفاده کرد ، ولی قفس های چوبی به دلیل امکان جویده شدن و فرار حیوان مناسب نمی باشد.
تغذیه:
خرگوش ها گیاه خوارند و نیز به طور طبیعی مدفوع خواری می کنند این امر به دلیل وجود میکروارگانیسم هایی که در سکوم معده تولید اسید آمینه های مفید می کنند می باشد. تغذیه خرگوش بیشتر درغروب یا طول شب انجام می پذیرد.
در تغذیه خرگوش ها از انواع سبزی جات ، میوه جات و انواع غده ها می توان استفاده کرد. کنسانتره و کمی نمک خوراکی و علوفه خشک به خصوص یونجه و نیز انواع علوفه سبز و انواع غلات از انواع مواد غذایی است که برای تغذیه خرگوش باید مورد استفاده قرار گیرد.
کنسانترها و مواد پلیت و الاخصوص علوفه هایی مانند یونجه چه به صورت خشک و یا تازه باید بخش اعضم جیره غذایی خرگوش را تشکیل دهد.
ویتامینها:
در خرگوشهای بالغ ویتامینها و کمپلکس در سکوم روده ساخته می شود ، اما در خرگوشهای با رشد سریع و یا در حالتهای استرس باید ویتامینهای گروه(B) به جیره غذایی خرگوشها اضافه شود ، همچنین از جمله ویتامینهایی که امروزه به جیره خرگوشها اضافه می گردد ویتامین(C) می باشد. میزان ویتامینهای A و D در خرگوشهایی که داخل منزل و به دور از نور خورشید نگهداری می شوند حائز اهمیت است.
تکثیر ، زاد و ولد و پرورش نوزادان:
خرگوش ها موجوداتی چند جفتی (یک نر با چند ماده) می باشند ، لذا می توان به صورت یک جفت(یک نر و یک ماده) و یا۱ نر و ۲ ماده و حتی ۱ نر با ۵ تا۱۰ ماده نیز در یک محل نگهداری کرد.
خرگوشها در شرایط مناسب توانایی زاد و ولد بسیار بالای را دارا می باشند ، به طوری که حتی درسال ماده ها حداکثر تا ۱۱ بار نیز توانایی آبستنی و بارداری را دارا هستند.
عمل فحلی در ماده های سالم هر۱۶ روز یک بار و پزیرش نر و جفت گیری و بهترین زمان جفت شدن روز۱۴ فحلی است. دوره آبستنی به طور میانگین در انواع نژادها مختلف متفاوت است معمولاً نژادهای مینیاتوری زمان بارداری طولانی تری نسبت به نژادهای بزرگ دارند ، معمولاً طول بارداری ۳۳ روز می باشد.
دو روز بعد از زایمان خرگوش ماده توانایی بارداری مجدد را دارامی باشد. بچه خرگوش ها بعد از زایمان اریان(بی مو) ، کر و نابینا می باشند ، بعد از دو روز از تولد توله خرگوش موهای آن شروع به رشد می کند ، حدوداً در روز دهم گوش و چشم ها باز می گردد.
تعداد بچه ها در هر زایمان ۱ تا ۱۸ نوزاد و تعداد پستان های مادر ۸ تا۱۰ سر پستان می باشد.توله خرگوشهای تازه متولد شده ، حداکثر ۴ هفتگی از شیر مادر تغذیه می کنند.
نکته مهم:
نوزاد خرگوش نسبت به عقیرات محیطی و به خصوص سرما و کمبود رطوبت به شدت حساس می باشد ، در این دوران حدالامقدور باید محیطی آرام و به دور از سر و صدا و تنش فرآهم کرد در ضمن دمای محیط باید در حدود ۲۵ درجه سلسیوس باشد در غیر این صورت به علت ضعف و حساسیت بالای نوزاد خرگوش به سرما در اسرع وقت باعث کبودی توله های تازه متولد شده و کبودی و مرگ آنها می شود.
بیماریهای شایع در خرگوش:
بیماری های شایع در خرگوشها شامل: استورلز و تورم مخاتی بینی ، آبسه ، عفونت دستگاه تناسلی ، پنومی ، سختی تنفس ، تورم چشم ، لیستریوز ، بیماری های انگلی ، تورم پستان ، بیماریهای روده ، آنتره توکسی ، بیماریهای باکتری و ویروسی ، هاری و… می باشد.
مهمترین نکته در جلوگیری از بیماریها ، رعایت مسائل بهداشتی ، تغذیه درست و اصولی طبق نیازهای تغذیه ای خرگوش که پیشتر مفصلاً توضیح داده شده است.
- americansable خرگوش امریکن سابل
- پشم چینی خرگوش آنقوره
- خرگوش آنقوره
- belgian hare abbit
- خرگوش فرنچ لوپ
- خرگوش لوپ
- americansable
- خرگوش لاین هد کله شیری
منبع بعضی مطالب:
ویکی پدیا.
گردآوری و تنظیم:
پرنده جنگل: junglebird.ir
آدرس مطلب: junglebird.ir/?p=1209
نظر شما در مورد خرگوش چیست؟ آیا تجربه و یا اطلاعاتی در مورد خرگوش دارید؟
بسیار عالی بود.ممنون
باتشکر از بازدیدشما کاربر عزیز.
سلام . من سه تا خرگوش دارم که فکر کنم دو ماهی سنشونه
گوشاشون تقریبا سه سانته و راحت میانو میرن البته یکمی خنگن
چطوری میتونم یادشون بدم که باید توی ظرف دستشویی کنن
البته هرجا عشقشونه دستشویی میکنن
نمیدونم چیکار کنم؟
برای عادت دادن خرگوش به ادرار کردن در جای مشخص کافیه دستمالی را اغشته به ادرار حیوان کنید و در محلی که مورد نظرتان هست بگزارد .
بعد از بو کردن توسط خرگوش دیگر در آنجا که دستمال آغشته به ادرارش را گذاشدید دستشویی خواهد کرد:)