کبک دری(Caspian Snowcock)

Caspian Snowcock

کبک نژاد دری

Caspian Snowcock

کبک دری گونه ای نادر از خانواده کبکها می باشد، این نوع ماکیان جثه بزرگی نسبت به دیگر گونه های کبک دارا است، نام علمی آن Tetraogallus caspius می باشد.

 

 

کبک دری از پرندگان بومی کشور ایران است. زیستگاه اصلی این نوع کبک مناطق وسیعی از شرق کشور ترکیه، کشور ارمنستان، سلسله جبال البرز و زاگرس از کشور ایران و کشور افغانستان را شامل می شود.

 

این نژاد کبک، پرنده ای خجالتی است که به ندرت از ارتفاعات پایین می آید. زیستگاه آن ارتفاعات ۱۸۰۰ تا ۳۵۰۰ از سطح در یا می باشد. این ماکی معمولاً به صورت جفت دیده می شود و در مواقع بروز خطر مسافت زیادی را پرواز می کند، نرها صدای بلندی شبیه به صوت زدن از خود تولید می کنند.

 

Caspian Snowcock

کبک دری در زیستگاه طبیعی   Caspian Snowcock

 

در گذشته نه چندان دور این گونه کبک از جمعیت و پراکندگی نسبتاً خوبی در قلمرو زیستی خود برخوردار بود ولی امروزه به دلیل شکار غیر مجاز، این گونه در معرض خطر است، کبک دری از پرندگان تحت حفاظت سازمان محیط زیست کشور ایران می باشد.

 

Caspian Snowcock

کبک دری    Caspian Snowcock

 

خصوصیات ظاهری:

کبک دری دارای جثه بزرگ، اندازه در حدود، ماده ها ۵۵ و نرها ۵۸ سانتیمتر و وزن در حدود ۲۵۰۰ تا ۲۹۰۰ گرم است.

 

پر و بال به رنگ خاکستری نخودی با خطوط موجدار و رگه های قهوه ای و سفید، رگه ها در سطح شکمی کمرنگتر و در پهلوها پررنگتر، دو سوم شاه پره های نخستین و ثانویه بال از سمت قاعده سفید رنگ است، که در هنگام پرواز در زیر بال به صورت نوار پر رنگ پهن و مشخصی دیده می شود.

 

صورت واجد نوار چشمی به رنگ زرد، گلو سفید رنگ، پرنده نر نسبت به جنس ماده، بزرگتر دارای خار(سیخک) در پاها و صورت از رنگبندی بیشتر بر خوردار است. کبک دری در دو گونه خزری(مازندرانی) و  قفقازی(ارمنی) یافت می شود.

 

Caspian Snowcock

کبک دری در طبیعت    Caspian Snowcock

 

زیستگاه طبیعی:

پرتگاه ها و درهای پرشیب کوهستانها و ارتفاعات بلند، به ندرت در ارتفاعات کمتر از ۱۸۰۰ تا ۳۵۰۰ متر از سطح دریا دیده می شود. این نوع کبک در بین  بوته زار ها، تخته سنگهای مرتفع و در لبه صخرها و دره ها آشیانه می سازد.

 

Caspian Snowcock

کبک دری   Caspian Snowcock

 

تغذیه:

جوجه ها در روزهای اول زندگی به خوردن حشرات خصوصاً ملخها علاقه فراوان دارند و از سبزه های کوتاه که در مسیر چشمه ها می روید و انواع سیر وحشی و زالک، جوانه درختان و دانه های گیاهی فصلی تغذیه می کنند.

 

در فصول سرد و زمستان ها با جا به جا کردن قلوه سنگ ها از ریشه گیاهان و درختان، پوست درختچه های زرشک و نیز از برگ های سرو کوهی(ارس) آن هم به مقدار خیلی کم تغذیه می کنند. این برگ ها با داشتن رزین و ویتامینc  فراوان مقاومت این پرندگان را در برابر سرما سخت کوهستانها زیاد می کند.

 

کبک دری

کبک دری

 

تولید مثل:

زمان زاد آوری و تولید مثل، اواسط دی تا اواخر بهمن ماه است، از اسفند ماه به صورت جفت دیده می شوند، اواسط فروردین تا اوایل اردیبهشت، زمانی که هنوز سر قله ها پوشیده از برف است تخمگذاری می کنند. جوجه ها بی نیاز از والدین (Precocial) هستند و بعد از در آمدن از تخم لانه را ترک می کنند وبه تنهایی زندگی می کنند.

 

در هر کلاج پرنده ماده ۶ تا ۹عدد تخم می گذارد، زمان خوابیدن روی تخمها ٢٨ روز است.

 

 

رفتارهای جفت یابی:

جنس نر برای جلب توجه جنس ماده دم خود را به حالت چتر باز کرده در حالی که اندکی بالهایش را انداخته است جلوی ماده حرکت می کند، که شبیه به حالت سیاه خروس یا بوقلمون می باشد.

 

Caspian Snowcock

جوجه کبک دری    Caspian Snowcock

 

نام انگلیسی:  Caspian Snowcock.

نام فرانسوی:  Tetraogalle de La Caspienne.

نام علمی لاتین: Tetraogallus Caspius .

 

 

منبع بعضی مطالب:

ویکی پدیا انگلیسی  و فارسی ، یاسمین یوسفی تودشکی(بررسی وضعیت زیستی کبک در ایران).

گردآوری و تنظیم:

پرنده جنگل  junglebird.ir

آدرس مطلب:   junglebird.ir/?p=487

 

نظر شما در مورد کبک دری چیست؟ آیا در محل زندگی شما کبک دری وجود دارد، تجربه و یا اطلاعاتی در این مورد دارید؟

اشتراک گذاری...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.